Egy napom a bölcsődében

A gyermek szemével

A anyukámnak reggel 06:30-08:00 óra között lehet beérkeznie velem a bölcsődébe. Én általában 08:00-ig meg is szoktam érkezni. Azért nem később, hogy ne zavarjam meg a társaimat reggelizés közben. Vannak gyerekek, akik sokkal korábban jönnek, mint én, és ilyenkor már ők is éhesek, szükségük van a „Bölcsisnéni” odafigyelésére, törődésére. Olyan kisgyerek is vannak közöttünk, aki később jönnek. Ők csak azután indulnak el otthonról, miután megreggeliztek.
Amikor megérkezünk, anyukám átöltöztet, utcai ruhámat beteszi a szekrénybe, amire az én jelem van festve.

A „Bölcsisnéni” minden reggel mosolyogva fogad, és megkérdezi, mi történt velem, amíg nem voltam a bölcsődében? Ha rosszkedvem van, mindig megvigasztal.
8-kor kezdünk készülni a reggelihez. Mi is segíthetünk teríteni, ha van kedvünk hozzá.
A „Bölcsisnéni” minden étkezés előtt megkóstolja az ennivalót, hogy meg tudja mondani nekünk mit eszünk, és azért is, hogy véletlenül se kapjunk nagyon meleg ételt, vagy italt.
Minden étkezésnél a megszokott helyünkre ülünk, a sorrend is állandó, így jobban el tudunk igazodni a napirendben.
Reggelire sok finomságot szoktunk kapni. Tejet, kávét, gyümölcsteát, péksüteményt, vagy kenyeret, különféle pástétomot, sonkát, virslit, idény jellegű zöldségeket.
Reggeli után mindig mosunk fogat!
Miután használtuk a méretünkhöz igazodó WC-t, és megmostuk a kezünket is, rögtön indulunk játszani!

Kedvünk szerint játszhatunk társaimmal a csoportszobában. A délutános „Bölcsisnéni” megérkezését követően sokat mesélnek, énekelnek nekünk. Rajzolhatunk ceruzával, zsírkrétával, vagy ujjfestékkel, ragasztózhatunk, vághatunk nekünk való ollóval. Kipróbálhatunk különböző fejlesztő és ügyességi játékokat.

Nyáron sok időt töltünk az udvaron, ahol a foglalkozásokon kívül fajátékok, csúszda, homokozó vár minket.

Télen is kimegyünk a kertbe, de csak a tízórai gyümölcslé elfogyasztása után, amikor már mind a két „Bölcsisnéni” velünk van. Ők segítenek nekünk felvenni a meleg ruhákat, de mi is próbálkozhatunk, hogy mire óvodások leszünk egyedül is tudjunk öltözködni. Szüleink ezért nagyon büszkék ránk.
A bölcsődében az ünnepekről sem feledkezünk meg! Mindig felköszöntjük a születésnapját ünneplő társainkat, finom süteményt eszünk és gyümölcslét iszunk, a szépen megterített asztalnál.

A Mikulás minden évben ellátogat hozzánk és ajándékkal kedveskedik nekünk, mert mi mindig jók vagyunk. Az idén éppen játszottunk, mikor megérkezett. Tudtuk, hogy jönni fog, ezért senki sem ijedt meg tőle! Bekopogott az ablakon, mi pedig megengedtük, hogy bejöjjön. Még énekeltünk is neki.

Karácsonyfa minden évben díszíti a bölcsődénket. Az utolsó nap mézeskalácsot készítünk, és amikor kisült a sütemény közösen összegyűlünk a fa körül, énekelünk, és élvezzük az együtt töltött pillanatot. Új játékokat is kapunk ajándékba.

Farsangkor közösen festünk álarcokat, délután pedig nagy bulit csapunk, ahova meghívjuk szüleinket is, akik egy-egy tálca finomsággal kedveskednek nekünk. Van, aki beöltözik, de mi még túl kicsik vagyunk, és van hogy nem szeretnénk jelmezt felvenni.

Anyák napjára ajándékot készítünk az Anyukáknak, Nagymamáknak.

Húsvétkor tojást festünk, és a fiúk locsolóverset tanulnak, amit persze, mi lányok is tudunk.


A sok játéktól és a friss levegőtől alaposan elfáradunk, mire megérkezik az ebéd.
A fürdőszobai tevékenységek után, mikor már szépen megmosakodtunk és fésülködtünk, elfogyasztjuk az életkorunknak megfelelően elkészített finom ebédet, és a gyümölcsöt, amit minden nap bőségesen kapunk.
Ebéd után szükségünk van egy kis pihenésre, amit kényelmes ágyunkon fekve tölthetünk el, otthonról hozott "alvókellékekkel".Aki hamarabb felébred, csendesen pihen, vagy játszik az ágyán, amíg a többiek alszanak.

Az uzsonnára gyakran kapunk gyümölcsjoghurtot, lekvárt, kent kenyereket, és más finomságot.
A játék ezután is folytatódik, vagy az udvaron, vagy a szobában, ez az évszaktól és az időjárástól függ.
Ilyenkor már várom, hogy az anyukám megérkezzen, mert megígérte, hogy munka után nagyon siet értem.
A „Bölcsisnéni” elmeséli neki, hogyan telt a napom amíg ő dolgozott és nem lehetett velem.
Azzal köszönünk el egymástól, hogy holnap reggel ismét találkozunk a bölcsődében.