Magyar Élelmiszerbank

Kik vagyunk?

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület non-profit szervezet. Célunk, hogy kapcsolatot teremtsünk az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között. Elősegítjük az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés csökkenését Magyarországon, hozzájárulva egyben az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkentéséhez..

A Magyar Élelmiszerbank 2005 óta működik Magyarországon az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként.

Missziónk

Felkutatjuk és összegyűjtjük az élelmiszerfeleslegeket, hogy eljuttassuk azokat a rászorulókhoz, csökkentve ezáltal az élelmiszerpazarlást és a nélkülözést.

Víziónk

Elérjük, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget – Élelmiszerbankkal vagy nélküle – megsemmisítés helyett rászorulók élelmezésére fordítsák.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne. Mindeközben Magyarországon sok ezer nélkülöző él, köztük több tízezer gyermek.

Mivel a rászorulók segélyezése mellett az élelmiszerek megmentésével a megsemmisítésük által felhasznált energiák és kibocsátott káros anyagok felhasználását, termelését is megelőzzük, tevékenységünkkel egyaránt szolgálunk szociális és környezetvédelmi célokat. Az Élelmiszerbank tehát egyszerre zöld- és segélyszervezet is.

Az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget minden esetben ingyen veszi át a felajánló élelmiszeripari cégektől és kereskedelmi láncoktól és az adományokat díjmentesen adjuk át partnerszervezeteinknek, akik a szétosztást szintén non profit alapon valósítják meg.

Költsége „csak” a logisztikai munkának, raktározásnak, szállításnak, szervezésnek van.
Így 1000 Ft működési költséggel 30.000 Ft értékű élelmiszerfelesleget tudunk eljuttatni a nélkülözőkhöz.