Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat Mezőberény

A Halacska csoport veteményes kertje

Fontos számunkra a kertészkedés, a természet szeretete, megismerése, és fontos az is, hogy erre neveljük a legkisebbeket. Gondoltunk egy merészet, és a bölcsőde udvarán kialakítottunk egy kis konyhakertet.

A tavasz beköszöntével napról-napra láthatjuk a természetben végbemenő változásokat. Ezzel a projekttel az a célunk, hogy már egész kisgyermekkorban felkeltsük a gyermekekben az odafigyelést a környezetükre, a természet szeretetére és a saját maguk által gondozott növények értékére. Célunk még a megfigyelőképességük fejlesztése és ismereteik, tudásuk bővítése játékos formában.

A tavasz közeledtével beszélgettünk a gyerekekkel arról, hogy a bölcsőde udvarán egy kiskertet fogunk létrehozni. A szülők segítségét kértük abban, ha lehetőségük van, biztosítsanak megfelelő ruházatot, illetve cipőt a gyermekeknek. Örömmel fogadták a kezdeményezést, biztosítottak bennünket a megfelelő támogatásukról.

Márciusban el is kezdődhetett a veteményezés a kiskertünkbe, de ehhez előkészületre volt szükségünk:

A talaj előkészítésével kezdtünk, felástuk a földet. Közben mondókáztunk:

Ásó, kapa, gyertek,

ássuk fel a kertet!

Örömmel segédkeztek a gyerekek, még a nagy ásót is kipróbálták a segítségünkkel. Ásás közben sok elő bújó gilisztára lettek figyelmesek. Megfigyeltük a mozgását, volt olyan gyermek, aki meg is fogta és érezte, hogy milyen hideg és síkos a bőre. Arról is szó esett milyen hasznos a jelenlétük a kertben.

A csoportban pedig, előre elkészített kukac színkeresővel játszhattak. Ez a játék az újrahasznosítás jegyében készült, kartondobozokból és tejes kupakokból. Játék célja a megfigyelés és a finommotorikai fejlesztés volt.

A szabadlevegőn töltött idő alatt különböző bogarakkal is találkoztunk. A gyerekek nagy örömére egy katicabogarat találtunk. Kézbe vettük és körbe állva figyelték. Volt, aki az ujjait is tartotta, hogy átmásszon hozzá. De kisvártatva kitárta szárnyait a katica és elrepült.

A csoportban piros tempera és dugó segítségével lenyomatokat készítettek papírra. Ezeknek száradás után fekete pöttyöket és lábakat rajzoltunk, így készítettünk katicákat a gyerekekkel. A Kippkopp a fűben című könyvben a katicáról olvastunk.

Ahogy napról-napra melegebb lett az idő, úgy melegedett a föld is. Egy napos délelőtt a gyerekek segítségével elveteményeztük a zöldségmagok közül azokat, amelynek korán kell a földbe kerülniük. Az apró magokat, mint a répa, petrezselyem, saláta és a hónapos retek, mi tettük a földbe. A borsót, hagymákat a gyerekek tették be a barázdába. Mindenki nagy örömmel vett részt a tevékenységben. Veteményezés után elhoztuk a kisgereblyéket, és közösen takartuk be a magokat, hogy a meleg föld alatt könnyen kicsírázzanak.

Bent a csoportban megnéztük melyik magból mi fog kikelni. Ennek a tevékenységnek a megfigyelőképesség, a képzelet és a finommotorika fejlesztése volt a célja.

Az anyanyelvi nevelés, a mondókázás minden műveletnél megfigyelhető, így itt is:

Megfogtam egy magocskát,

fúrok neki lyukacskát,

Beleteszem, betemetem,

gereblyézem, öntözgetem.

 Megsüti a napocska,

kibújik, nő a szára,

 akkor a szél megfújja,

 elrepül a napocska.

Amikor engedte az idő, kisétáltunk megnézni, hogyan bújnak elő a kisnnövények a földből. Nagy boldogság volt, mikor megpillantották az apró leveleket, amelyek megindultak a növekedés útján.

A növények gyorsan növekedtek és elérkezett az első kóstolás. Április végén piros hónapos retket ehettek a gyerekek. Egyesével maguknak húzták ki a földből. Ámulva nézték, hogy a zöld levél alatt ott lapul a retek. Ezután megmostuk és összevágtuk, így mindenki megehette az első veteményünket. Majd a saláta érett be, annyi, hogy a gyerekek haza is vihettek belőle. A borsót lelkesen szemezték, és kóstolták meg.

Ahogy teltek a napok, úgy színesedett a kertünk is. Sok hasznos növényt is veteményeztünk a nem kívánatos rovarok elűzése érdekében. Így lett a kertünkben körömvirág, levendula, citromfű, kapor és büdöske is.

A kertbe került még paradicsom és paprika palánta is. Naponta néztük és figyeltük, hogy virágból előbb kisebb, majd nagyobb termés nőtt. Ahogy melegedett az idő, úgy kerültek a földbe a maradék magok, a zöldbab és a cukkini, majd az uborka. A gyerekek nagy örömmel vettek részt minden tevékenységben. A kiskertünk egyre népesebb lett. A virágok üde színfoltjai lettek a kertnek. Júliusban a hagymák betakarításával folytatódtak a munkálatok. A gyerekek talicskát és ásót hoztak és segítségünkkel kiásták a fokhagymát, lila és a vöröshagymát is. A teraszon kiterítve szárítottuk, majd felfontuk, hogy könnyebben eltartható legyen. A hagyma helyére spenótot vetettünk.

Szó esett a nagy melegben az öntözés fontosságáról is. Ebben a folyamatban is szívesen vettek részt. Júliusban megkóstolhatták az uborkát, paprikát, paradicsomot és a zöldbabot is. Amikor túl meleg volt napközben, hogy kimehessünk a kiskertbe, a csoportszobában zöldségpárosító kártyákkal játszottunk, ezzel is felelevenítve a már meglévő ismereteket.

A komposztálónak is egyre több szerepe lett, a termett növényi részeket, szárakat, a kigyomlált gyomnövényeket a gyerekek tették bele. A kertben következő évi zöldtrágyához fogjuk felhasználni.

A kis kertünket beneveztük a Legszebb konyhakert nevű helyi pályázatra. Egy esős nyári délután a zsűritagok megszemlélték a növényeinket. Szeptemberben volt az eredményhirdetés, melyen első helyezést értünk el a Közösségi kert kategóriában. Nagyon nagy volt az öröm. ”Gyermekeinkkel” közösen vettük át a díjat.

Ahogy belementünk az őszbe, a kiskertünk kiürült, minden növényt betakarítottunk. Beszélgettünk arról is a gyerekekkel, hogy milyen fontos az is, hogy pihenjen a föld a következő vetésig.

Sikeresnek ítéljük az első kiskert-projektünket. 2024-ben új gyerekekkel, de a tavalyi lelkesedéssel vágunk bele a kertészkedésbe.

Egeresi Nóra és Kárpáti Henrietta

kisgyermeknevelők


Megszakítás