Bölcsődei ellátás - Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat
Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat Mezőberény

Bölcsődei ellátás

Mezőberényben a Bölcsőde története több mint 60 éves múltra tekint vissza, hiszen 1949 májusában nyitotta meg először kapuit a Munkácsy utca 10 sz. alatt.

Szűcs Imre: A gyermekszem

„A gyermekszem: virág, csillag, oltalom, csupa játék, csupa mosoly, izgalom.
A gyermekszem: tág világ és kikelet, ha reád néz, földeríti szívedet.
A gyermekszem: ablak, forrás, dombtető erdő zúgás tisztította levegő
A gyermekszem: a legfurcsább hatalom, próbáld ki csak másokon vagy magadon,
mert amikor a gyermekszem kérve kér, abba minden vágy és csoda belefér.
A gyermekszem: szirmát nyitó kék virág, tőle fordul szebbre, jobbra a világ.
A gyermekszem: fényesség és bizalom, vezéreljen Téged is ez az utadon!”

Bölcsőde története:

Mezőberényben a Bölcsőde története több mint 60 éves múltra tekint vissza, hiszen 1949 májusában nyitotta meg először kapuit a Munkácsy utca 10 sz. alatt. Ebben az adoptált, a kor követelményeitől egyre inkább lemaradó épületben működött a gyermekek – akkor még elsősorban – gondozása-nevelése egészen 2011-ig, amikor a Dél-Alföldi Operatív Program keretében elnyert pályázati támogatásnak és Mezőberény Város Önkormányzatának köszönhetően lehetőség nyílt egy teljesen új bölcsőde megépítésére, amely 2011. május elsején kezdte meg működését. A 200 millió Ft-os beruházás eredményeként az összesen 852 m² alapterületű épületben 56 férőhellyel 2 gondozási egységben 2-2 csoportszoba és a hozzá tartozó játszóudvar kialakítása történt meg. A csoportszobák világosak, jól felszereltek, közvetlenül kapcsolódnak a gyermekátadó helyiséghez, a fürdőszobához, a matrac-játék raktárhoz és teraszhoz. Minőségi játékeszközök, mozgásfejlesztők várják a gyermekeket, mind a csoportszobákban, mind pedig az udvaron. A gyermekek ezáltal biztonságos, szép, esztétikus környezetben töltik napjaikat, és ehhez a kisgyermeknevelők ízléses, az évkörhöz és ünnepekhez kapcsolódó dekorációja is társul. A bölcsődében az önálló főzőkonyha, tejkonyha garanciát biztosít a minőségileg helyes összetételű, az életkori sajátosságokhoz igazodó táplálék biztosítására. Funkcióbővülést jelent a babakocsi tároló, a kerti játéktárolók, a tűzjelző rendszer és a parkolók kialakítása is. Az eltelt 60 év alatt a szakmai munka azóta nagyon sokat változott, fejlődött, átértékelődött – és már inkább a nevelésre fektetjük a hangsúlyt. Nevelve gondozunk.

Bölcsőde feladata:

A kisgyermekek képességfejlesztésében hatékony támogatást adjon a szülőknek. A szakemberek többségének véleménye szerint , az életnek ebben az érzékeny szakaszában kell megalapozni azokat a készségeket, lelki kondíciókat, melyek az egészséges személyiségfejlődéshez, identitáshoz, a sikeres életút befutásához szükségesek. A gyermekek életkori és egyéni sajátosságainak figyelembevételével elősegíti harmonikus testi és szellemi fejlődésüket. Játék közben jut idő higiénés szokások elsajátítására, társas kapcsolatok kialakítására. Így bátran állíthatjuk, hogy a jövő bölcsője a bölcsőde! Mindezek mellett segíti a szülők munkavállalását, mely idő alatt biztosítja a kisgyermekek szakszerű gondozását, nevelését. A folyamatos napirendet a családihoz hasonló módon igyekszünk kialakítani. A gyermekek beszoktatása a szülővel együtt, fokozatos történik. A bölcsődében töltött idő napról-napra emelkedik, a szülő fokozatosan adja át a gyermekével való foglalkozást a csoportban a saját gondozónőnek. A csoportszobákban korcsoportnak megfelelő játékok állnak a gyerekek rendelkezésére. Jó idő esetén, a tágas udvaron tölthetik a játékidőt.

Bölcsődénk a szülők felé nyitott, naponta tájékoztatást nyújtunk a napközben történt eseményekről, az étkezésről, alvásról, a játéktevékenységről, egészségi állapotról. Évente szülői értekezletet tartunk, negyedévente szülőcsoportos megbeszélést.

Saját konyhánkban az évszaknak megfelelő friss zöldség, gyümölcs, hús és tejtermékek felhasználásával készült ételek kerülnek a gyermek asztalára. Reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, táplálékallergiában szenvedő gyermek részére diétát biztosítunk.

Erősségeink

• A szakdolgozók 100%-os felsőfokú végzettségi aránya
• Személyre szabott, egyéni bánásmód elvének tiszteletben tartása
• A gyermekorvosi rendelés, és a védőnői gondozás helyben történő biztosítására
• Jó megközelíthetőség
• Korszerűen felszerelt főzőkonyha, és csoportszobák
• Jól felszerelt játszóudvar
• Csoportonként kialakított sajátos arculat
• Kialakított és működő kapcsolatrendszer (védőnők, családsegítő, gyermekorvos)
• Alternatív szolgáltatások (Játszócsoport, Baba-mama Klub) zenés délutánok

Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat|Bölcsődei ellátás
Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat|Bölcsődei ellátás

Igénybevételi feltételek:

A 3 éven aluli, családban nevelkedő gyermekek vehetik igénybe az ellátást. A gyermek 3. életévének betöltését követően, a bölcsődei gondozási év végéig (augusztus 31.) maradhat a bölcsődében. Amennyiben még nem érett az
óvodai nevelésre, a 4. életévének betöltését követő
augusztus 31-ig tovább gondozható az intézményben.

2024. évi térítési díj:

Az étkezés intézményi térítési díja: (reggeli, tízórai, ebéd és uzsonna): 480 Ft/nap
Bölcsődei intézményi térítési díj: 275 Ft/nap
A bölcsődei felvétel során előnyt élvez az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, akinek szülője munkaviszonnyal rendelkezik.

Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat|Bölcsődei ellátás
Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat|Bölcsődei ellátás

Felvehető továbbá:

– az egyedül álló szülő gyermeke, ha szociális helyzete indokolja
– GYES mellett munkát vállaló anya gyermeke
– nappali iskolarendszerű képzésben résztvevő anya gyermeke
– orvosi javaslat alapján

Elérhetőségeink

Farkasné Vasvári Nikolett

Bölcsőde szakmai vezetője

Tel: 06/70-400-2501

Nyitvatartás

munkanapokon: 6:30 – 17:00 óráig

gomba

Aktuális híreink, eseményeink

Gyermeknap a bölcsődében

A nyár kezdetét méltóképpen köszöntöttük a bölcsődében, hiszen idén is, mint minden alkalommal, megrendezésre került a gyermeknapi mulatság. …

A Halacska csoport veteményes kertje

Fontos számunkra a kertészkedés, a természet szeretete, megismerése, és fontos az is, hogy erre neveljük a legkisebbeket. Gondoltunk …

Húsvéti készülődés a bölcsődében.

Márciusban a jó idő beköszöntével együtt megkezdődött a bölcsődénkben a húsvéti készülődés is. A kisgyermeknevelők tavaszi meséket, verseket …

Megszakítás